PODPROGRAM 2019 – efekty
- 1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej W Sompolnie z terenu województwa Wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020. - 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 603 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z gminy Sompolno terenu województwa Wielkopolskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 34,72144 ton żywności;
o 4787 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 73 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
kulinarnych - 4 spotkań dla 73 uczestników