PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. 1.    Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej W Sompolnie z terenu województwa Wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany
    z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. 2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 603 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z gminy Sompolno terenu województwa Wielkopolskiego

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 34,72144 ton żywności;

o 4787 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 73 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

kulinarnych - 4 spotkań dla 73 uczestników